Quantcast
Channel: עונג שבת (עונ"ש)
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1807

המזל"ט הראשון

$
0
0
מזל"ט מודיעין של חיל האויר הישראלי (מקור: אתר חיל האוויר)

רון שפירמצא בעיתון 'האור', בעריכת אליעזר בן יהודה, ידיעה המספרת על המצאה חדשה: 'מכונה אוירית ממין חדש, שתוכל לעוף באויר גם אם לא יהיה בה שום נוסע ומנהיג'.

הידיעה הופיעה ב-16 במאי 1910, לפני 104 שנים!

בתצוגה שערך המהנדס הבריטי פיליפס הוריד המזל"ט שבנה 'מעטפות וקלפים'. אך פיליפס, שהיטיב לחזות את העתיד, ציין ברצינות, כי 'בעת מלחמה לא ירדו ממכונה זו מעטפות או קלפים, אלא פצצות שתחריבינה את האויב כליל'...



מהערך בוויקיפדיה על תולדות כלי הטייס הבלתי מאויישים למדתי שהמזל"טים הראשונים הופעלו כבר ב-1849 על ידי האוסטרים במלחמתם באיטליה. אלה לא היו בדיוק כלי הטייס שאנחנו מכירים היום, אלא בלונים שמולאו בחומר נפץ ונשלטו באמצעות מנגנון תזמון. זו לא הייתה הצלחה גדולה, וחלק מהבלונים עפו באוויר לכיוון ההפוך...

התקדמות ניכרת הושגה במלחמת העולם הראשונה ואז נוצר לראשונה כלי טייס של ממש, שהונחה באמצעות גלי רדיו. הדמות העיקרית המזוהה עם המצאת המזל"ט המודרני הוא המהנדס הבריטי ארצ'יבלד לואו (Archibald Low), ממציא רב תושיה שכונה 'הפרופסור'.

ארצ'יבלד לואו (1956-1888)

על המהנדס פיליפס, שהמצאתו 'עשתה רעש גדול בכל אנגליה', לא מצאתי מקורות נוספים, ואולי מישהו מהקוראים יצליח לאתרו.

בעלי התוספות

יואב בן-יוסףהפנה את תשומת לבי לאתר אינטרנט שנקרא Airminded, ובו הובא מאמר ושמו 'The dream of unmanned flight'. במאמר הוזכר מהנדס בריטי מליברפול ושמו תומס ריימונד פיליפס, ומכאן כבר היה קל למשוך בחוט.

הנה כתבה שפורסמה עליו בניו-יורק טיימס, ב-22 במאי 1910:



תומס פיליפס

תמונה דמיונית שצויירה על ידי W.B. Robinson 'על פי חומרים שסופקו בידי מר ריימונד פיליפס'. התמונה הופיעה בעיתון The Illustrated London News, ב-6 בספטמבר 1913 (מקור: Ptak Science Books).  

גם ניר אורטלמצא חומר על פיליפס, במאמר שכותרתו History of Wireless Electromagnetic Powered Flight Timeline & Replications. הנה מה שכתבו שם:


בהקשר זה לא יכול היה ניר שלא להזכיר לי את שרגא הטזל"ם (הטייס הזעיר ללא מטוס), ההמצאה הישראלית הכי מקורית, פרי דמיונו של דודו גבע ז"ל...

דודו גבע, שתיקת הברווז, כתר, ירושלים 2005




Viewing all articles
Browse latest Browse all 1807