![]() |
'הבאר של השבועה או הבאר של השבע', מתוך: Charles William Wilson, Picturesque Palestine, New York, D. Appleton and Company, 1883 (מקור: טיול בעיר) |
על צביה המלכה שמעתם?
אני מודה שכלל לא הייתי מודע לקיומה של דמות חשובה זו, עד שהתברר לי שאכן הייתה אישה כזו אצלנו בארץ, ואיפה היא נולדה? לא תאמינו – בבאר שבע!
כך מסופר בספר מלכים ב, יב 2:
בִּשְׁנַת שֶׁבַע לְיֵהוּא מָלַךְ יְהוֹאָשׁ, וְאַרְבָּעִים שָׁנָה מָלַךְ בִּירוּשָׁלִָם, וְשֵׁם אִמּוֹ צִבְיָה מִבְּאֵר שָׁבַעובדומה, גם בדברי הימים ב, כד 1:
בֶּן שֶׁבַע שָׁנִים יֹאָשׁ בְּמָלְכוֹ וְאַרְבָּעִים שָׁנָה מָלַךְ בִּירוּשָׁלִָם וְשֵׁם אִמּוֹ צִבְיָה מִבְּאֵר שָׁבַע.טוב, לא בדיוק מלכה, אלא האמא של יואש מלך יהודה (וכמסתבר גם רעייתו של המלך אחזיה), אבל גם זה משהו. וכדאי גם לשים לב לניקוד – צִבְיָה, ולא, כצורה הרווחת יותר, צְבִיָה.
מלכה או רק אמא של מלך – לפרנסי העיר באר שבע זה לא ממש משנה. בכל זאת גאווה מקומית! זו ככל הנראה המלכה היחידה שנולדה בבאר שבע, ולפיכך נמצאה ראויה, בלי ספק, לרחוב על שמה בבירת הנגב.

אגב, באנגלית כותבים את השם צִבְיָה כך: Zibiah, Sibia, אך כמקובל אצלנו, הכיתוב האנגלי שעל השלט התעלם מזה לגמרי...
מילא הכתיב באנגלית... פרופ'עמנואל דונחין מטמפה שבפלורידה שהה לאחרונה כחודש באוניברסיטת בן-גוריון. כשטייל בסביבת מגוריו בבאר שבע שם לב לשלט הרחוב הנושא את שמה של 'צביה המלכה'. אך מה שמשך את תשומת לבו לא היה רק גילויה של מלכה שעל קיומה לא היה ידוע לו, אלא שנות חייה ומותה של המלכה: תרפ"א-תשנ"ד (1994-1921). איכשהו זה לא כל כך הסתדר לו עם שיעורי התנ"ך שזכר מלימודיו בבית הספר, אלא אם חידשו את המלוכה בישראל ושכחו לספר לו.
אז איך נוצר שיבוש מוזר כזה?
כדי לפתור את התעלומה, נכנסתי ל'גוגל'והכנסתי לשורת החיפוש את התאריכים תרפ"א-תשנ"ד. רבינו גוגל לא אכזב, ובתוך שניות גיליתי כי בשנים האלו נולד ונפטר המתמטיקאי וחתן פרס ישראל למדעים מדויקים פרופסור שמשון עמיצור. הצעד הבא היה לבדוק אם יש רחוב על שמו בבאר שבע – ו... בינגו! כמובן שיש.
![]() |
שמשון עמיצור (1994-1921) מקור: ויקיפדיה |
אם מישהו מקוראי הבלוג שגרים בבאר שבע מוכן להטריח את עצמו, לצלם את השלט שנקבע ברחוב שמשון עמיצור ולשלוח לי, נוכל לפחות לוודא שעמיצור לא קיבל בטעות את שנות חייה של צביה המלכה...
בעלי התוספות
עופר אדרת חיפש ב'גוגל סטריטס'ומצא שעיריית באר שבע העניקה לשמשון עמיצור את שנות חייו הנכונות. אבן נגולה מלבי.